Arduino IDE en ESP8266

De Arduino IDE is een mooi hulpmiddel om de ESP8266 te programmeren echter dien je hiervoor nog wel de nodige aanpassingen te maken.

De eerste stap omvat het installeren van de Arduino IDE, waarbij de Windows-versie te downloaden is vanaf deze site:

https://www.arduino.cc/en/main/software

ESP8266 Board Drivers en libraries

Standaard kent de IDE het ESP8266 board nog niet. Om deze toe te voegen ga je eerst naar ‘Bestand’ > ‘Voorkeuren’ en vul je onder ‘Additionele Board Beheer URLs’ de volgende URL in:

http://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json

Ga nu naar ‘Hulpmiddelen’ > ‘Board xxx’ > ‘Board beheer…’ en vul de zoekterm ‘ESP8266’ in. Klik op board ‘esp8266 by ESP8266 Community’, selecteer de meest recente versie en klik op ‘Installeren’.

ArduinoJSON

JSON (Javascript Object Notation), een gestandaardiseerd gegevensformaat, wordt tegenwoordig gebruikt door veel API’s. Mijn firmware maakt ook gebruik van JSON en dus dienen we ook deze library te installeren. Download de library vanaf:

https://esp8266.dennisbor.com/ArduinoJson-v5.13.4.zip

Laad de library via ‘Schets’ > ‘Bibliotheek gebruiken’ > ‘.ZIP bibliotheek toevoegen’.

ESP8266 instellingen

Er zijn verschillende ESP8266 modules waarbij ook de instellingen anders zullen zijn. Voor de in mijn vorig bericht genoemde module zijn de instellingen als volgt:

  • Board: Generic ESP8266 module
  • Flash size: 1M (128K SPIFFS)
  • Upload speed: 115200

Het poortnummer is afhankelijk van de computerconfiguratie, maar zorg er uiteraard voor dat er achter ‘Poort’ wel een poortnummer gekozen wordt.

SPIFFS

SPIFFS, Serial Peripheral Interface Flash File System, is simpelweg een bestandssysteem. De ESP8266 heeft een klein stukje (128kb) beschikbaar voor het opslaan van bestanden. Mijn firmware gebruikt deze ruimte voor het opslaan van oa. de Html-bestanden van de webinterface. Om de IDE naar het SPIFSS te kunnen laten schrijven dien je de volgende plug-in te installeren:

https://esp8266.dennisbor.com/ESP8266FS-SPIFFS-0.2.0.zip

Installeren doe je door de map ‘ESP8266FS’ uit het ZIP-bestand te kopiĆ«ren naar de ‘tools’-map van de Arduino IDE (in Windows veelal ‘C:\Program Files (x86)\Arduino\tools’). Je dient de IDE te herstarten om de plug-in te laden.